Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την βιταμίνη D

Η βιταμίνη D, γνωστή ως η «βιταμίνη του ήλιου» είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για τη διατήρηση της ομοιόστασης του ασβεστίου και του φωσφόρου στα οστά. Τα τελευταία χρόνια η ύπαρξη υποδοχέων της βιταμίνης D σε όλους σχεδόν τους ιστούς και τα κύτταρα έχει απασχολήσει σθεναρά την επιστημονική κοινότητα. Νέα δεδομένα συνδέουν όλο και περισσότερο τον ρόλο της βιταμίνης D με ποικίλες λειτουργίες του οργανισμού και τη συνολική του υγεία.

Από πού παίρνουμε τη βιταμίνη D;

Οι κύριες μορφές της βιταμίνης D είναι η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) η οποία

βρίσκεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως είναι τα μανιτάρια και το τόφου και η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3) η οποία λαμβάνεται από ζωικές τροφές όπως είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλα, γαύρος). Η διατροφή όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μας σε βιταμίνη D. Πράγματι μόλις το 10% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη D λαμβάνεται μέσω της τροφής ενώ το 90% προέρχεται από την έκθεση του δέρματός μας στον ήλιο. Κατά την έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία (UVB), το δέρμα μας μετατρέπει την 7-δεϋδροχοληστερόλη σε 25-υδροξυβιταμίνη D (γνωστή ως καλσιδιόλη) η οποία τελικά μεταβολίζεται από το ήπαρ και τα νεφρά στην ενεργή μορφή 1, 25 διυδροξυβιταμίνη D (γνωστή ως καλσιτριόλη).

Γιατί έχουμε έλλειψη βιταμίνης D;

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ολοένα και πιο συχνή. Στην Ελλάδα, παρόλο που  είναι ηλιόλουστη χώρα, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παρουσιάζει ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D, γεγονός που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανοσολογικής και μυοσκελετικής δυσλειτουργίας.

Οι παράγοντες που θεωρούνται υπεύθυνοι για τα χαμηλά επίπεδα σε βιταμίνη D είναι:

  • η έλλειψη έκθεσης στον ήλιο λόγω παραμονής σε κλειστούς χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε για λόγους εργασίας είτε για λόγους υγείας
  • η αποφυγή της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία ως μέτρο πρόληψης του καρκίνου του δέρματος
  • η χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας
  • η μειωμένη ικανότητα ενδογενούς παραγωγής βιταμίνης D λόγω ηλικίας
  • η παχυσαρκία
  • η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός
  • χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την ενεργοποίηση της βιταμίνης D, επομένως μια διατροφή φτωχή σε μαγνήσιο σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα στρες θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα της βιταμίνη D

Εάν κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες σας αφορά, είναι πολύ πιθανό τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σας να μην είναι ικανοποιητικά. Δυστυχώς όπως αναφέρεται και πιο πάνω η διατροφή δεν επαρκεί ώστε να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη D και εάν αυτό  συνδυάζεται με μειωμένη έκθεση στον ήλιο ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσετε και να διατηρήσετε φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D είναι τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής.   Η σύσταση της ΕΕ για την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D για έναν ενήλικα είναι 5μg (200 IU). Αυτή η δοσολογία συχνά αποδεικνύεται ανεπαρκής για τους περισσότερους ενήλικες λόγω της συνύπαρξης ορισμένων επιπλέον επιβαρυντικών παραγόντων. Για τον λόγο αυτό ως βέλτιστη ημερήσια δοσολογία βιταμίνης D για έναν ενήλικα θεωρούνται οι 1000 IU. Όταν όμως υπάρχει αποδεδειγμένη ανεπάρκεια η δοσολογία πρέπει να καθορίζεται από επαγγελματία υγείας.  Η σειρά βιταμινών D της BIOCARE®Η BIOCARE® περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα συμπληρωμάτων βιταμίνης D τόσο σε υγρή μορφή όσο και σε μορφή κάψουλας, μέτριας ή υψηλής περιεκτικότητας για την κάλυψη  κάθε ανάγκης.  Nutrisorb® Liquid BioMulsion® D Βest seller προϊόν που παρέχει υψηλή ημερήσια δοσολογία βιταμίνης D σε υγρή μορφή, εύκολης απορρόφησης  και με υπέροχη γεύση λεμόνι. Μια μόνο σταγόνα παρέχει 1000IU βιταμίνη D3. Η βιταμίνη D είναι γαλακτωματοποιημένης μορφής γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά βιοδιαθέσιμη και ιδιαίτερα ευεργετική για όσους αντιμετωπίζουν πεπτικές δυσκολίες ή δυσκολίες στην απορρόφηση (π.χ. δυσλειτουργία ή αφαίρεση της χοληδόχου κύστης).

Οδηγίες χρήσης: 1-3 σταγόνες την ημέρα απευθείας κάτω από τη γλώσσα ή αραιωμένο σε νερό, χυμό ή smoothie. Να λαμβάνεται με το φαγητό. Η δοσολογία μπορεί να αυξηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του επαγγελματία υγείας.

Vitamin D3 1000IU

Συμπλήρωμα βιταμίνης D3 κατάλληλη και για vegans καθώς περιέχει βιταμίνη D3 που προέρχεται από λειχήνες. Κάθε κάψουλα παρέχει 1000IU (25μg) καθιστώντας την Vitamin D3 1000IU εύκολη επιλογή για καθημερινή χρήση, ιδανική για όσους προτιμούν την μορφή κάψουλας ή ακολουθούν vegan διατροφή.

Οδηγίες χρήσης: 1 κάψουλα την ημέρα με το φαγητό. Η δοσολογία μπορεί να αυξηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του επαγγελματία υγείας.

Nutrisorb® D3 & K2

Μοναδικός συνδυασμός βιταμίνης D3 και K2 σε υγρή μορφή. Παρέχει 1000IU βιταμίνης D3 μαζί με 75μg βιταμίνης Κ2 στην πλέον βιοδιαθέσιμη μορφή MK-7 (μενακινόνη). Αυτή η υποαλλεργική, μοναδική φόρμουλα είναι κατάλληλη για άτομα που έχουν δυσκολία στην κατάποση δισκίων ή καψουλών, προβλήματα πέψης και απορρόφησης ή που χρειάζονται θεραπευτική υποστήριξη. Δεν περιέχει σόγια. Οδηγίες χρήσης: 6 σταγόνες την ημέρα κατευθείαν κάτω από τη γλώσσα με το φαγητό. Η δοσολογία μπορεί να αυξηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του επαγγελματία υγείας.